IMPLANTURI DENTARE
INDICAȚII POST-INSERARE IMPLANTURI
Instrucțiunile post-inserare implanturi sunt foarte importante pentru starea de bine și confortul dumneavoastră, fiind obligatorii pentru reușita tratamentului.
Traumatismul creat prin intervenția chirurgicală poate produce umflarea zonei interesate. Această inflamație este maximă în primele 48 de ore după intervenție și se reduce treptat. Pentru a reduce la minim inflamația se importantă aplicarea de comprese reci pe zona interesata timp de 10 minute cu 20 de minute pauză și apoi din nou câte 10 minute cu 20 de minute pauză, repetând acest ciclu de câte ori puteți în primele 24 de ore după intervenție. Tot pentru reducerea inflamației în primele nopti nu se doarme pe partea unde s-a inserat implantul, iar dacă implanturile au fost montate în toată gura, se va dormi pe spate, cu o perna in plus, astfel incat lichidele sa se dreneze mult mai bine.
Amorțeala datorată anesteziei ar trebui sa dispară în câteva ore. Evitați, pe tot parcursul acestei amorțelii, mușcatul obrazului, limbii sau buzelor. Din acest motiv, este important să nu administrați mâncare ce trebuie mestecată în acest timp.
Evitați să beți lichidele și alimentele fierbinți, precum și alcoolul (risc de sângerare).
Evitați să mâncați pe partea pe care a avut loc intervenția cel puțin două-trei zile.
Evitați clătirea gurii 24 ore. După 24 ore de la intervenție se poate relua igiena bucală. Plaga poate fi clătită foarte ușor doar cu ceai de salvie sau apă cu sare în concentrație mare (doar se plimbă ușor ceaiul sau apa cu sare prin gură) REȚETA CEAI SALVIE: ½ l apă + ½ cutie ceai / lăsat din fierbinte până se răcește la temperatura camerei.
Nu vă periați pe dinți în ziua extracției. Periajul se reia la 24 ore după extracție, evitandu-se iritarea locului de extracție prin atingerea plagii cu periuța de dinți timp de cinci zile.
Nu fumați cel puțin cinci ore după intervenție, recomandarea fiind ca cel puțin 24 de ore să se întrerupă fumatul, pentru a permite vaselor (capilarelor) de la nivel gingival și celor de neoformație să creeze un flux normal de sânge și pentru a se închide plaga.
ATENȚIE: FUMATUL ESTE UN FACTOR DE RISC IMPORTANT PENTRU REUȘITA INTEGRĂRII IMPLANTURILOR! SE RECOMANDĂ FERM ÎNTRERUPEREA FUMATULUI!
Evitați timp de 48 ore alimentele tari, consistente, care ar putea provoca leziuni, sau care ar solicita masticație intensă.
Evitați produsele lactate si acidulate câteva zile. deoarece acestea conțin o floră microbiană bogată care poate produce infectarea cicatricilor postintervenționale.
Evitați pentru 72 ore activitățile fizice intense (sportul, etc.).
Dacă aveți dureri puteti folosi analgezice usoare recomandate de medicul stomatolog.
Tratament antibiotic, antiinflamator se administreaza doar la indicatia medicului curant. Dacă v-a fost prescrisă o rețetă cu antiinflamatoare sau antibiotice respectați întocmai indicațiile care v-au fost oferite.
Dacă v-au fost aplicate fire de sutură neresorbabile, ele vor trebui îndepartate după 7 -14 zile, în funcție de natura intervenției dumneavoastră.
Amorțeala datorată anesteziei ar trebui să dispară în câteva ore. Dacă acest lucru nu se produce, nu ezitați să contactați medicul stomatolog curant.
În cazul în care apar dureri severe, apar tumefacția, febra, greața, vărsături sau sângerare persistentă, sunați imediat medicul stomatolog.
Va dorim însanatoșire ușoară!
URGENȚE DENTARE
Ce poți face pentru a preveni urgențele dentare?
În unele cazuri, va fi imposibil să preveniți o urgență. Dar există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a limita posibilitatea apariției acestora:
Folosește periuța de dinți și ața dentară: Fă-o! Păstrează-ți gura sănătoasă.
Consultați-vă regulat medicul dentist: nu va fi întotdeaunaactivitatea dumneavoastră preferată, dar medicul dentist este cel mai bun pariu pentru a vă menține dinții în formă excelentă.
Purtați un dispozitiv de protecție pentru gură: dacă practicați orice fel de sport, va fi o idee bună să păstrați acei dinți în siguranță cu un dispozitiv de protecție pentru gură de bună calitate.
Evitați mestecatul alimentelor dăunătoare pentru dinți (gheață, floricele de porumb, caramele etc.). Ele vă pot cauza cu ușurință ruperea dinților.
URGENȚE DENTARE
TOP 10 URGENȚE STOMATOLOGICE ȘI CE SĂ FACI ÎN PRIVINȚA LOR
Dacă aveți nevoie de un tratament dentar de urgență, nu ezitați să ne contactați imediat. Cu toate acestea, până când ajungi la dentist, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a calma durerea.
#1 DACĂ ȚI-AȚI RUPT SAU ȚI-AȚI CIOBIT DANTELE.
Aceasta este una dintre cele mai dureroase urgențe. Veți dori să sunați la dentist cât mai curând posibil. Între timp, clătiți-vă gura cu apă caldă și, dacă este posibil, încercați să păstrați dintele. De asemenea, încercați să puneți dintele în gheață până ajungeți cu el la dentist.
# 2 DACĂ ȚI-AI MOBILIZAT UN DINTE.
Dintele tău este mobil, dar nu a fost desprins în totalitate. Dacă dintele nu s-a desprins de tot, este o veste bună (chiar dacă doare). S-ar putea ca medicul dentist să vă salveze dintele. Luați niște analgezice fără prescripție medicală, puneți niște gheață în zona dintelui lezat și mergeți la dentist cât mai curând posibil.
#3 DACĂ ȚI-AI RUPT SAU ȚI-A PIERDUT COROANA SAU ALTE ELEMENTE PROTETICE DENTARE.
Nu este o situație plăcută. Încercați să o păstrați, dacă încă o aveți. Dintele tău de sub lucrarea desprinsă va fi foarte sensibil la orice intră în gură, inclusiv la aer. Puteți folosi ulei de cuișoare pentru a încerca să calmați sensibilitatea. Mergeți la dentist cât mai curând posibil.
#4 DACĂ AVEȚI DURERE DE DINȚI BRUSCĂ.
Durerile de dinți pot fi simptomul multor probleme diferite. Cel mai bun lucru de făcut este să începeți prin a vă clăti gura cu puțină apă caldă. Apoi încercați să treceți ușor ața dentară în jurul dintelui pentru a vă asigura că nu există mâncare pe acolo. Dacă durerea persistă, va trebui să veniți la medicul dentist, pentru tratament dentar de urgență.
# 5 DACĂ CEVA A RĂMAS BLOCAT ÎNTRE DINTII TĂI.
Când ceva se blochează între dinți, poate deveni destul de dureros și poate duce la infecție. Trebuie scos imediat. Mai întâi, încearcă să-l scoți cu niște ață dentară. Dacă asta doare prea mult, poți încerca și ceva de genul ”Soft Picks” pentru o abordare mai blândă. Dacă toate acestea nu reușesc, va trebui să vă faceți o programare la medicul dentist.
# 6 DACĂ APARE PE NEAȘTEPTATE O UMFLĂTURĂ ÎN GURĂ.
Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, dar poate fi foarte grav. Este posibil să aveți un dinte cu abces. Dinții cu abces nu sunt de neglijat. Infecția se poate răspândi și poate ajunge rapid la creier sau inimă. Nu poți face nimic în afară de a ajunge la dentist cât mai curând posibil. 3
# 7 ȚI-AI RUPT APARATELE.
Aparatele dentare au o mulțime de părți mobile. Uneori acele părți în mișcare se rup. În primul rând, dacă se rup, contactează-ne cât mai repede posibil. Dacă un fir se rupe, veți dori să-l poziți undeva unde să nu te provoace durere. Dacă nu există nicio modalitate de a-l muta într-un loc care nu vă doare, utilizați niște ceară ortodontică pentru a-l acoperi până când puteți ajunge la clinică.
# 8 ÎȚI MUSȚI OBRAZUL SAU LIMBA.
Acest lucru se întâmplă tot timpul când mănânci, mesteci gumă sau pur și simplu nu ești atent. De cele mai multe ori nu este o problemă prea mare, dar pot exista circumstanțe care o fac mai traumatizantă. În acest caz, primul pas este să încercați să opriți sângerarea. Clătește-ți gura cu puțină apă sărată, apoi folosește o bucată de tifon pentru a pune presiune pe rană. Dacă nu puteți opri sângerarea și medicul dentist nu este disponibil, mergeți la urgență. S-ar putea să fie nevoie să arunce o privire la el.
# 9 V-AȚI RĂNIT MAXILARUL
O falcă ruptă nu este distractivă. Practic, acasă nu poți face nimic pentru asta, în afară de a lua niște analgezice fără prescripție medicală și a pune niște gheață pe ele până când poți ajunge la urgență.
# 10 MOLARII DE MINTE SE INFLAMEAZĂ
Molarii de minte sunt dificilI. Ei par să erupă când vor, iar când o fac, pot face cu ușurință ravagii. Pericoronita este o infecție care poate apărea atunci când molarii de minte nu erup corect. Vei ști că ai pericoronarită din cauza gingiilor tale iritate în acea zonă, precum și a posibilei respirații urâte. Consultați un stomatolog cât mai curând posibil.