Extracția dentară

Stomatologia modernă, prin terapii inovatoare, a reușit să evite în multe cazuri extracția dentară și a restaurat dinți care în trecut ar fi fost pierduți. Există însă cazuri în care singura soluție este extracția (când alte metode de salvare a dintelui nu sunt posibile sau când dintele poate provoca complicații grave), urmată de inserția implantului dentar, care va reda întocmai dintele natural.  

Cu ajutorul tehnologiei ultramoderne, la DENTALHOSPITAL.RO extracția dentară este dusă la un nivel mult superior, durerea devenind istorie. Dintele este extras chiar și cu o simplă pensetă, după ce acesta a fost separat de os cu ajutorul unei lame foarte subțiri, fără ca osul să mai fie supus traumelor mecanice. Astfel intervenția medicală este sigură, fără durere, iar perioada de recuperare este mult mai rapidă. Pentru că tu meriți cel mai bun tratament, laserele medicale pe care le utilizăm completează terapia, sterilizând alveola postextracțională și grăbind vindecarea prin biostimulare.

Înainte de extracție în clinica noastră se va efectua obligatoriu o radiografie 2D sau 3D, pentru siguranșa actului medical. De asemenea se va realiza o igienizare profesională, pentru a îndepărta placa bacteriană și tartrul, igiena fiind un factor foarte important pentru a evita complicațiile posextracționale și pentru a scurta timpul de vindecare. Dacă se suspectează o reacție alergică la anestezic, vor fi efectuate teste de alergie.

La DENTALHOSPITAL.RO, extracția dinților este efectuată prin tehnici ultramoderne sigure, rapide, fără durere, ce  implică regenerarea ghidată a osului prin plasarea unei grefe de os în alveola postextracțională, astfel realizânduse un suport stabil pentru viitorul dinte artificial ce va fi implantat în locul dintelui pierdut. Prin aceste terapii ultramoderne perioada de vindecare postterapeutică este de scurtă durată și mult mai sigură. 

Ce trebuie să facă pacientul înainte de extracția dentară

Înainte de extracție pacientul trebuie să mănânce bine. Persoanele care nu mănâncă înainte de intervenție, sunt mai anxioase și mai predispuse la stări de amețeală și leșin, după efectuarea anesteziei. Un alt motiv pentru a mânca bine înainte de extracța dentară este și faptul că după intervenție, câteva ore pacientul nu va putea mânca.

Când nu se poate scoate un dinte 

Nu există contraindicații absolute pentru extracția dentară, dar în cazul unor boli sau situații, ar trebui efectuată o pregătire preliminară adecvată. Situațiile ce necesită o pregătire preliminară pentru extracția dentară sunt:

–     boli cardiovasculare în timpul unei exacerbări;

–     boli acute ale rinichilor, pancreasului;

–     hepatită infecțioasă (acută și exacerbare);

–     boli de sânge care se manifestă cu simptome hemoragice;

–     boli infecțioase acute;

–     boli ale sistemului nervos central;

–     boli mintale în timpul unei exacerbări;

–     sarcină;

–     radioterapie;

–     dinți situați în zona unei tumori maligne;

–     femeile în timpul sângerărilor menstruale – riscul de sângerare crește.

 

Sfaturi de îngrijire după extracția dentară

Mențineți tampoanele compresive  de protecție cel puțin 30 minute. După indepărtarea tampoanelor de protecție, dacă mai săngereaza alveola postextracțională, se aplică o noua compresă intermaxilar la nivelul alveolei.

Evitați clătirea gurii cel puțin 12 ore (cu apă, ceai etc.), pentru a nu înlătura cheagul de sânge care se formează intraalveolar (nu “dati cu limba”, nu introduceți scobitori sau altceva în alveolă).

Nu sugeți plaga post-extractională, pentru a nu declanșa sângerarea.

Evitați să beți sau să mâncați alimente fierbinți, alimente reci, precum și orice fel de alcool (risc crescut  de sângerare).

Evitați să mâncați pe partea pe care a avut loc extracția cel puțin două-trei zile.

Nu vă periați pe dinți în ziua extracției Igiena orala se reia a doua zi evitandu-se iritarea locului de extracție prin atingerea plagii cu periuta de dinti timp de patru-cinci zile. Tot de a doua zi plaga poate fi clătită foarte ușor doar cu ceai de salvie sau apă cu sare (doar se plimbă ușor ceaiul sau apa cu sare prin gură), nu se va utiliza apa de gură. 

Nu fumați cel puțin cinci ore după extracție, recomandarea fiind ca cel puțin 24 de ore să se întrerupă fumatul, pentru a permite vaselor (capilarelor) de la nivel gingival și celor de neoformație să creeze un flux normal de sange și pentru a se închide plaga.

Evitați  timp de 24-48 ore alimentele tari, consistente, care ar putea provoca leziuni, sau care ar solicita masticație intensă,

Evitați produsele lactate si acidulate câteva zile. deoarece acestea conțin o floră microbiană bogată care poate produce infectarea cheagului sangvin.

Evitați pentru cel puțin o zi activitățile fizice intense (sportul etc.).

Evitați pentru cel puțin o zi băile fierbinți.

Traumatismul creat prin extracția dintelui poate produce umflarea zonei interesate. Această inflamație este maximă în primele 48 de ore după intervenție și se reduce treptat. Pentru a reduce la minim inflamația se recomandă aplicarea de comprese reci pe zona interesata timp de 20 minute cu 20 de minute pauza și apoi din nou câte 20 minute cu 20 de minute pauză, repetând acest ciclu de câte ori puteți în primele 24 de ore după extracție.

Dacă aveți dureri puteti folosi analgezice usoare (Paracetamol, Panadol, Saridon, Nurofen, Aulin).

Tratament antibiotic, antiinflamator se administreaza doar la indicația medicilor din echipa noastră. Dacă v-a fost prescrisă o rețetă cu antiinflamatoare sau antibiotice, respectați întocmai indicațiile care v-au fost oferite.

Dacă v-au fost aplicate fire de sutură neresorbabile, ele vor trebui îndepartate după 7 -10 zile, în funcție de natura intervenției dumneavoastră.

Dacă aveți boli cardiovasculare, trebuie să vă monitorizați tensiunea arterială, o creștere a cesteia putând provoca sângerare în alveola postextracțională.

În ziua extracției, seara, temperatura poate crește la 38 de grade Celsius. Acesta este răspunsul normal al organismului la inflamație. Dacă dimineața temperatura nu revine la normal sau fluctuează câteva zile la rând, consultați imediat medicul.

Cea mai frecventă complicație după extracția dinților este alveolita (inflamația alveolei). Aceasta poate să apară dacă în alveolă cheagul de sânge ce asigură vindecarea nu s-a format sau a fost îndepărtat. Simptomele alveolitei sunt dureri surde sau acute ce apar la câteva zile după procedură. În acest caz trebuie sa contactați de urgență medicul. Terapiile moderne realizate de medicii specialiști in cadrul DENTALHOSPITAL.RO elimină aproape total riscurile postextracționale, pentru siguranța și confortul dumneavoastră.

Dacă nu se oprește sângerarea după 60 minute, sau locul de extracție doare supărător după 24 ore de la extracție, anunțați imediat medicul dentist.

 

Vindecarea după o extracție dentară are loc la câteva săptamâni după intervenție, în mod obișnuit țesuturile gingivale se vindecă în trei-patru săptămâni, iar osul într-un interval de până la șase luni; vindecarea diferă de la persoană la persoană și în funcție de gradul de dificultate al intervenției chirurgicale.

 

Va dorim însanatoșire ușoară!

Vă invităm să realizați programarea online sau telefonic.

La noi este simplu și eficient. Sună acum sau fă o programare online.

TOP